Spor - indtryk & aftryk

Jóhan Martin Christiansen i samtale med kurator og kritiker Maria Bordorff, som vil holde åbningstalen ved ferniseringen fredag den 19. maj på Nordatlantens Brygge

Tekst og foto: Bo
Jóhan Martin Christiansen udstiller på Nordatlantens Brygge fra 20. maj til 20. august.
Jóhan Martin Christiansen er født og vokset op i Tórshavn. Han er uddannet på Konsthögskolan i Malmö i 2014 og er bosat og arbejder i København og Tórshavn.
Bag udstillingens titel Spor gemmer sig en reference til udstillingens værker, til tilblivelsesprocessen og en af Jóhan Martin Christiansens kongstanker, at det skønne skjuler sig i det oversete og tilfældige. Værkerne på udstillingen kan opdeles i tre kategorier: gips/jern, stof og video, og bærer alle direkte spor fra tilblivelsesprocessen og de materialer, som er anvendt. Jóhan Martin Christiansen tilstræber at få indlejret den fysiske, men flygtige virkelighed i værkerne, og på den måde bliver afstøbningerne en slags udtræk af de anvendte materialers overflader.
Som eksempel på dette vises et større antal sammensyede bomuldsklæder, indfarvet med te, blæk, spiseolie eller rødvin, som er ophængt mellem loft og gulv og danner luftige sejlinstallationer, man kan bevæge sig imellem.

Kira Skov og Maria Faust i Vor Frelsers Kirke

Kira Skov og Maria Faust opførte for første gang deres nye pladeindspilning i Vor Frelser Kirke, med kor og orkester i sin fulde længde

Tekst: Lars Westergaard
Foto: Susanne Mertz

Onsdag den 10. maj afholdt de to udtryksfulde musikere Kira Skov & Maria Faust en realease-koncert for deres fællesprojekt ”In the Beginning” i en tæt pakket Vor Frelsers Kirke.
Koncerten forløb som en nøjagtig fremføring af deres udspil, der har taget form i en forladt ortodoks kirke i et øde hjørne af Estland.
Lydkulissen bestod af et lille m/k kor; en blæsergruppe; en rytmegruppe; og Kira Skovs fantastiske vokal, markant bærende og samlende de mangeartede musikalske udtryk.
Efter koncerten blev Kira og Maria tilbage og fortalte om deres projekt.
En stor og anderledes musikalsk oplevelse.

Jazzkoncert i Christians Kirke

Tekst: OWU
Foto: Bo

Det var en kold og regfugtig aften på Christianshavn.
Dog var en større skare mennesker mødt op til koncert i Christians Kirke klokken ½8. Vi fik os en ørefuld musik, som var ubeskrivelig. Det er musik oftest. Derfor bruger kunstnerne instrumenter og deres egne kroppe til at give lydene musikalske liv.
I koncertens første del bevægede musikken sig fra det lavmælt svingende til sønderhakkede hvirvler af lyd, hvor instrumenter og menneskestemmer forstærket af instrumenttet gav skræmmende ualmindelige lyde, indtil musikken atter samlede sig omkring nogenlunde samstemthed.

Butch Lacy, pianisten og gruppens seniormedlem, tog ordet. ” 'Zooting'. Don't do anything”. Stilhed. ”syng med” opfordrede han. Publikum tav. Vi danskere giver sjældent frivilligt sanglyde fra os. Vi er lydefri i de sammenhænge. Her var vi stillet midt i et lydhav, man aldrig har hørt før. Sådant kan også skræmme mere dristige til stilhed.

Så overtog Butch med en stille nynnen, og resten af gruppen faldt efterhånden i med deres instrumenter og fordelte sig i kirkerummet, så publikum i bænkene blev omringet af af stille henførende musik.
De fremførende musikere var Butch Lacy (piano), Mark Dresser (kontrabas), Brian Melvin (trommer), Marius Ungereanu (bratch), Jesper Løvendal (sax og klarinet).

Hal C som et alternativt bogforum 2017

Tekst: Torben Morten Lund, medl. af Bibliotekets brugergruppe 
Foto: Bo

Hal C på Holmen var en perfekt ramme om multi-litteratær lørdag med tillokkende tilbud under bogfestivalshatten båret frem af Christianshavns Bibliotek, som et kulturelt fremstød i forlængelse af bydelens flådehistoriske krigeriskhed. 
Udbuddet blev mødt af et bredt, venligt, velklædt publikum, der slugte ord og oplæsninger, fortællinger, erindringer med opmærksomhed og debatterede engageret om både kulturelle og bygningsmæssige ideer.

Forfattere som Morten Sabroe leverede oplagt sin personcentrede halvfantasi han har fabuleret over i sin seneste udgivelse med den fede titel ’Love me Do’ idet kæresten hedder ’Do’ og som han selv skrev en rosende anmeldelse af som ’fake news’...

Nyere forfatterårgang Kristina Stoltz indviede os i den flagrende identitets afsøgende skriveproces hun forsøger at redde sig ud fra mørkets greb med,

modsat astrofysikeren Anja C. Andersen oplagt tændte lyset for os om uendelighed og en tur i det ydre rum: Er der liv derude i myriaden af galakser, stjerner, planeter, hvad er liv og hvad med Jorden? Er der liv?

Forlægger - C&K forlag - Charlotte Jørgensen løftede sløret for gåderne om forfatteren Forrente, eller hva? af de fængende bøger om veninder og fattiglivet i Italien. Er man blank her, ligger gode oplevelser forude.

Prisvinderen Merete Pryds Helle talte om ”Folkets Skønhed” i en tættere end tæt-pakket sal, der ikke kunne rumme alle og overskred brandmyndighedernes påbud, så flere måtte tage til takke med en buket ungdigtere, der kom på græs i Kælderlæsninger med taknemmelige tilhørere.
En overdådighed af småforlag alle med klar kant til det kommercielle men vinklet fokus præsenterede en overflod af flotte udgivelser og indbød til nørdet snak om deres identitetsbærende aktiviteter.
Uden for herskede en kold blæst, men solen lod sig nyde i læ fra skodderne og mens ordene faldt gik en fremragende dag.

Christianshavns Bogfestival bød på yderligere to forfattere

Tekst og foto: Bo

Mich Vraa fortalte om sin roman ”Haabet”, som er udkommet i 2017, 100 året for salget af de Vestindiske Øer. ”Haabet” er en grusom beretning fra en tid, da Danmark skabte ny velstand på slavernes arbejde i de vestindiske sukkerplantager.
Romanen er opbygget af dagbogsnotater, breve, logbøger mv. og er bortset fra enkelte autentiske uddrag ren fiktion.
Inspirationen til formen er hentet fra John Williams brevroman ”Augustus”. En anden inspirationskilde er Thorkild Hansen, hvis berømte trilogi om slavehandlen udkom i perioden 1967 til 1970.

Morten Vittrup sluttede bogfestivalen med at fortælle om sin debutroman ”Argentineren der kom sejlende på en cedertræsplanke”.
Bogen udkom i 2016 efter at have været undervejs i 10 år med mange gennemskrivninger og megen redigering.
”Argentineren…”, som Morten Vittrup konsekvent kaldte romanen, er en farverig og vidt forgrenet historie om tre generationer og deres valg i livet. Om de løgne, myter, minder, sygdomme og vaner, som binder generationer sammen.
Morten Vittrup kunne dog ikke fortælle, hvor inspirationen til en slægtsroman med udgangspunkt i en skibbruden argentiner, som skyller op på en strand i Spanien kom fra.

Elisabeth af Böhmen og Decartes

Tekst og foto: Bo

I anledning af kvindernes internationale kampdag den 8. marts havde Christianshavns Bibliotek inviteret Stig Dalager til at fortælle om sin seneste roman "Kvinde i et århundrede" en historisk roman om Elisabeth af Bôhmen.
Moderator og filosof Malene Trock Hempler holdt Stig Dalager på sporet ved at stille relevante spørgsmål til bogens temaer.

Ulla Henningsen - skuespiller, læste afsnit fra bogen.
Kvinde i et århundrede er en filosofisk roman om den tyskfødte Stuart-prinsesse Elisabeth af Bøhmen, en af Europas første kvindelige filosoffer, og hendes forhold til den franske filosof René Descartes. I deres indbyrdes forhold og brevveksling bliver flere af de idéer og tanker sat på ord, som helt frem til i dag præger vores forestillinger om, hvem vi er. Forholdet mellem de to er i romanen præget af venskabelige og erotiske, men uforløste følelser.

"Min Odyssé" en soloforestilling af og med skuespiller og danser Tilde Knudsen

Tekst og foto: Bo

Frem til den 8. april leverede Tilde Knudsen en pragtpræstation, som skuespiller og danser i forestillingen ”Min Odyssé”. Det foregik i Asterions Hus på Teaterøen nærmere bestemt Magneten, som ligger yderst på Refshaleøen.
I 60 minutter var Tilde Knudsen alene på gulvet, som omsluttedes af en enkel stolerække, hvorfra publikum så skuespillet og dansen samt øvrige tilskueres reaktioner. Hun leverede en fysisk forestilling, der kan spilles hvor som helst, for hvem som helst – når som helst, fortalt med krop og stemme - enkelt og sprudlende.
”Min Odyssé” er en personlig fortælling om, hvordan det er at være en kvindelig Odysseus på rejse rundt i Europa fra Skt. Petersborg til Lesbos. Kunstneriske såvel som menneskelige oplevelser i nord og syd bliver i denne forestilling tolket og set fra et personligt perspektiv.

Kan der laves billedkunst med en mobiltelefon

Ved åbningen af udstillingen optrådte Rasmus Lyberth med en sang henvendt til Gukki Nuka Willsen Møller.

Tekst og foto: Bo

Fredag den 24. februar åbnede Nordatlantens Brygge op for en fotoudstilling af Gukki Nuka Willsen Møller med titlen ”Revner i sjælen”.

De mange billeder, som hang på væggene i Nordatlantens Brygge er en bearbejdelse af et årelangt traume, som har sit udspring i seksuelle krænkelser af  Gukki Nuka Willsen Møller, da han var teenager i Grønland.

Det er en meget modig udstilling, som er et signal til politikere, seksuelle krænkere og krænkede personer om at overgreb mod børn skal ophøre.

Ja, der kan laves særdeles smuk og stærk kunst med en mobiltelefon, også når temaet er så modbydeligt som seksuelle overgreb på børn.

Udstillingen er ved at blive sat op i Thorshavn.

Mortan Konoy

Morgenstemning med kirsebærtræer i fuldt flor

Enhjørningen og Vor Frelsertårnet
Enhjørningens horn over apoteket, og Frelsertårnet er begge snoede. Det pudsige er, at den hornede hest i middelalderen,  blev et symbol på Jesus.

Friluftssalon
Allan & Ole er gode venner. Ole vil klippes, og Allan låner en saks på Kanalbodegaen. Resultatet er fuldt tilfredsstillende, erklærer Ole.  Allan får en iskold danskvand på Kanalen - Ole gir`!