Balletdanser og skuespiller Maria Savery modtager legat

På Christianshavn ligger et performance akademi ved navn SAVERY ACADEMY
Kongelige balletdanser og skuespiller Maria Savery åbnede i 2014 akademiet i Strandgade 98, 1. sal. Maria Savery modtog forleden et fornemt legat "Balletmester Albert Gaubier og Poul Waldorffs Fond" overrakt af balletkritiker ved dagbladet Information Anne Middelboe, som sagde: 
"Det er et stort held for den danske danseverden, at Maria Savery så stædigt har været tro mod sin kærlighed til balletten og dansen. Hun blev godt nok nødt til at stoppe som danser Den Kongelige Ballet, da hun bare var 17 år. Men efter nogle år som skuespiller og koreograf oprettede hun i 2014 Savery Academy på Christianshavn. Dette scenekunstakademi er blevet et af landets væsentligste skoler for seriøse unge, der drømmer om en professionel scenekunstkarriere. Takket været Maria Saverys dygtige pædagogiske blik og hendes meget inspirerende undervisning. Til lykke!"
På Savery Academy´s Performance Uddannelse for unge talenter mellem 16-26 der vil teatervejen, og optages efter forudgående audition, underviser skuespiller Thure Lindhardt og skuespiller / musicalstjernen Tomas Ambt Kofod, sangerinden Cæcilie Norby, kgl. operasanger Gitta-Maria Sjöberg og mange af de bedste danselærere som findes i Danmark i ballet, jazz, step, modern dance, ja og tilmed i mental coacching. 
På danseskolen kan alle fra 3 år og op gå til dans som ballet, step, yoga, girly hiphop, modern dance. 
På eliteskolen er det talentfulde teaterinteresserede børn fra 8-16 år som optages efter audition og primært synger og danser.

Jane Lytthans modtog Christianshavnerprisen 2017

Prisen er Beboerhus-foreningens påskønnelse af en person, som har lagt en særlig indsats i lokalmiljøet, for at gøre livet sjovere, bedre, vildere osv. for christianshavnerne.

I år gik prisen til Jane Lytthans, som har arbejdet for de førnævnte ting i mange år i bl.a. Lokalråd, Lokaludvalg, lokalradio og lokalavisen, Christianshavneren.

Tekst: Marie Marcus
Foto: Bo

HAN GAV ORD TIL DRØMMEN OM FRIHED

I august 2002 fik Britta Lillesøe et par af nøglepersonerne fra Christianias start til at komme forbi og fortælle om nogle af myterne.  Bl.a. blev stederne for de berømte savede huller i plankeværket ud­peget. Det var de hemmelige indgange, hvor folk kravlede igennem ind på kaserneområdet inden fristadens egentlig start. På billedet ses fotografen Ernst Nielsen, Jakob Ludvigsen selv, Britta der har boet på Christiania næsten lige fra begyndelsen, og så Fisker-Kim, der var tidligt ude som indtrængende civilist. - Foto: Nils Vest

ALLE VEJE FØRER TIL CHRISTIANSHAVN

En kort version af eventyrets spæde start

Journalisten, forfatteren, reklamemanden – og meget, meget mere – Jacob Ludvigsen, er fløjet bort til en anden dimension.

Jacob satte ord på DRØMMEN om et frit samfund, lige fra Christiania til Bornholm.

1965

Drømmen fødes og realiseres.

En karré på hjørnet af Dronningensgade-Sofiegade, bestående af smukke, men misligholdte, 1700-talshuse står for nedrivning og kondemneres. Husene indtages og drømmen er født.

Hele karréen kaldes snart for Sofiegården og renoveres af beboerne og en åben gård med blomster og træer træder frem.

Sideløbende opstår der organiseret beboelse i flere andre kondemnerede ejendomme: Stengården, Fredensgården, Prins Jørgensgården, Tømrergården, Jægergården, Hudegården – alle de ’gårde’, som udspringer af Sofiegården. Herfra starter snart den egentlige ’slumstormerbevægelse’.